elenaileana (elenaileana) wrote,
elenaileana
elenaileana

Paste de hrisca si cartofi dulci cu legume la cuptor, sunca de curcan si iaurt de cocos

In urmatoarea perioada va propun sa gatim impreuna cu ingrediente existente pe piata, interesante insa putin folosite in bucatarii pentru ca nu suntem obisnuiti cu ele:
Voi alege legume care au potential alergenic mai mic si care sunt gustoase cand alegem un mod de preparare potrivit si o combinatie placuta.

Iata la ce ma gandesc:
- din familia Cruciferelor voi alege: varza Bruxelles si gulia
- din familia Umbeliferae: din care fac parte morcovul, pastarnacul, patrunjelul, telina, mararul, leusteanul, hasmatuchi, feniculul, voi alege fenicului si apoi (tulpina dulce de telina- fiind mai putin alergena ca radacina)
- din familia Curcubitacee din care fac parte : castravetele, dovlecelul, pepenele galben, pepenele verde, dovleacul, dovelecelul patison, ma gandesc la o reteta cu zucchini la cuptor, umplut cu legume si cascaval vegan
- din Familia Compositae sau Asteracee ma gandesc la anghinare, andive, ulei de sofranel.
- din familia Liliaceae: din care fac parte ceapa, usturoiul, prazul, sparanghelul, ma gandesc la o reteta cu praz.

Iata aici o clasificare a legumelor in functie de familie, poate va uitati si va inspirati legat de ce ati putea introduce nou in meniu:
http://agroromania.manager.ro/articole/diverse/clasificarea-legumelor-in-functie-de-familia-botanica-41.html
si aici o explicatie pe larg in engleza pt familia Asteracee: https://www.britannica.com/plant/Asteraceae - andive, anghinare, sofranel, etc.

Daca va ingrijorati legat de gustul legumelor, va fi unul placut pentru ca le combinam cu sosuri si alimente care se completeaza bine. Am fost la un curs de tehnici de gatit cu Dna. Ing. Dr. Gabriela Berechet si m-a inspirat mult asta ca mancarea o sa fie apetisanta.

Inainte de a va pierde cu detaliile tehnice, revin la reteta de astazi in care am folosit legume din familia Solanaceae din fare fac parte rosiile, ardeii grasi, ardeii iuti, gogosarii, vinetele, cartofii. Cartofii dulci (batate) fac parte din alta familie botanica.


Am gatit paste de hrisca si cartofi dulci cu legume coapte la cuptor (vinete coapte in sos de rosii si usturoi), sunca de curcan, iaurt de cocos si chives





Ingrediente pentru 3 portii:
- 250 g paste de hrisca si cartofi dulci
- 120 g sunca de curcan
- iaurt de cocos
- o vanata
- 3 ciuperci champignon brune sau preferabil shiitake
- 3 linguri bulion
- 3 - 4 catei usturoi
- 1 lingura si 1/2 ulei sofranel
- 1/2 lingurita busuioc uscat
- un praf de sare
- 1 lingurita amidon tapioca (optional)
- chives ( frunze verzi de ceapa subtire)

In poze: vinetele coapte in sos de usturoi si rosii peste care am adaugat ceapa tanara
Pot fi o garnitura perfecta daca adaugati iartul de cocos!




Reteta:
Pregatiti intai legumele la cuptor astfel:
1. Spalati vanata si o uscati pe un prosop de hartie, apoi o taiati in 6 parti de grosime egala.
2. Spalati, uscati si feliati ciupercile.
3. Curatati si zdrobiti ustuoiul si-l gatiti scurt pe foc cu cele 3 linguri de bulion, uleiul de sofranel, amidonul de tapioca, ierburile alese.Am adaugat amidon pentru a ingrosa sosul, este optional.
4. Ungeti pe ambele parti vinetele si ciupercile cu sosul de mai sus si le coaceti ( in functie de grosimea vinetei) la foc mic aprox 30 min. Le asezati pe hartie de copt in cuptorul preiancalzit!
5. Feliati vinetele coapte si sunca de curcan.
6. Fierbeti pastele in apa cu sare conform instructuctiunilor de pe eticheta.
7. Amestecati pastele cu ingredientele pregatite pt ele si le asezati pe farfurie. Adaugati in farfurie: putin ulei de sofranel, iaurtul de cocos, chives taiat pe loc.

Pastele alaturi de chivas, aceeasi forma, alt gust, s-au completat bine in preparat


Iata ce ingrediente am folosit:

1. Pastele de hrisca si cartofi dulci http://www.biocorner.ro/terrasana-eco-paste-din-hrisca-si-cartofi-dulci-250g.html
Mi-au placut in mod special pastele. Au o textura placuta dupa fierbere si sunt fine, spre deosebire de taieteii din faina de sorg care raman tari dupa fierbere.
Au 65% carbohidrati, mai putin fata de pastelele clasice fara gluten, de orez simplu sau de porumb.
Pastele de hrisca si cartofi dulci Sunt marca Terra Sana . La Biocorner gasiti si variantele cu orez negru si brun http://www.biocorner.ro/terrasana-eco-noodles-din-orez-negru-250-gr.html sau orez cu alge Wakame http://www.biocorner.ro/terrasana-eco-fidea-de-orez-cu-wakame-250-g.html

2. Sunca de curcan http://www.biocorner.ro/chiemgauer-eco-sunca-din-piept-de-curcan-80-g.html
Are 80 g, va trebuie 1 pachet si jumatate pentru 3 portii de paste din reteta.

3. 1 iaurt simplu de cocos, http://www.biocorner.ro/harvest-moon-eco-specialitate-din-lapte-de-cocos-125-g.html.

4. Ulei de sofranel http://www.biocorner.ro/bio-planete-eco-ulei-de-sofranel-0-5l.html

5. Amidon de tapioca http://www.biocorner.ro/govinda-eco-amidon-din-tapioka-330-g.html

6. Busuioc uscat http://www.biocorner.ro/lebensbaum-eco-busuioc-15-gr.html

7. Aveti nevoie si de: o vanata, 3 ciuperci medii, usturoi, sos de rosii, chives/frunze subtiri de ceapa.

In poza: pastele inainte de a adauga iaurtul de cocos


Farfuria pregatita pentru copii. Ileana si Stefan au impartit farfuria de mai jos si au fost incantati.


Sunt sigura ca puteti pregati o masa delicioasa cu ingredientele de mai sus.

Ne vedem pe FB Dieta de rotatie cu urmatoarele preparate despre care am inceput sa povestesc la inceputul articolului!
Va doresc pofta buna si multa inspiratie.
Tags: biocorner, iaurt de cocos, paste de hrisca, terra sana, vinete coapte
Subscribe

Posts from This Journal “biocorner” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

  • 0 comments