elenaileana (elenaileana) wrote,
elenaileana
elenaileana

Cosulete de ciocolata umplute cu zmeura si frisca de cocos - reteta vegana

Ingrediente: ciocolata neagra, frisca vegana, chipsuri de cocos, zmeura, gem de zmeura cu sirop de agave, ulei de lamaie, vanilie, biscuti fara gluten, menta.

Am ales sa fac acest desert minunat pentru ziua surorii mele, fiind inspirata de o reteta dintr-o emisiune de la TV. Un pescar gatea pentru prieteni un desert atragator, cu ingrediente diferite si o tehnica diferita de cea de azi.

El a folosit baloane pline cu apa, de marimea unei pere mari. Le-a scufundat in ciocolata topita si le-a asezat in tava la frigider pentru a se intari ciocolata.
Eu am ales sa folosesc forme de hartie de briose pe care am intins cu o pensula ciocolata ciocolata pentru a forma cosuletele care sa sustina frisca de cocos si zmeura, mi s-a parut periculos sa folosesc baloane de latex intr-o dieta fara alergeni.



Inainte de a va lasa reteta, vreau sa va spun ca o parte din ingredientele pe care le-am folosit sunt noi in bucatarie si mi-au placut in mod deosebit aromele lor:

- smanatana de cocos Allos , frisca obtinuta din ea are gust foarte bun si este asemanatoare cu cea clasica. In poza de la final o sa vadeti ca am folosit-o si pentru inghetata ( revin cu reteta), fiind inspirata de gustul bun. De la Allos am folosit saptamana trecuta si laptele vegetal de cocos, e placut la gust si aroma de cocos e minunata.
M-am uitat cu atentie in ultima vreme pe etichetele pentru smanatana/crema vegetala pentru gatit (cocos sau orez pt ca nu mancam inca soia) si am ales smantana de la Allos pt Ileana deoarece pare cea mai potrivita ca ingrediente; contine doar cocos si guma de guar pentru ingrosare pe cand alte tipuri contin cel putin 2-3 agenti de ingrosare. Despre guma de guar gasiti aici informatii pro si contra: https://draxe.com/guar-gum/

- dulceata de zmeura cu sirop de agave si esenta de lamaie

Sper ca veti incerca acest desert cat de curand!

Ingredinete pentru 8 cosulete ciocolata:
Pentru baza:
- 180 g ciocolata neagra
- 1/3 fiola ulei de lamaie ( aprox 0.7 ml)
- un praf de sare
- aveti nevoie si de 8 forme din hartie pentru briose

Pentru interior:
- 200 ml smantana de cocos
- 1 si 1/2 plic intaritor de frisca vegana
- 1 lingura si jumatate eritrit/ zahar trestie/ flori de cocos
- un praf de vanilie
- 170 g zmeura si cirese congelate
- 6 g tarate de psylium/chia
- 40 g dulceata de zmeura
- 2-3 biscuiti din faina de orez

Pentru decor
- chipsuri de cocos
- 8 lingurite dulceata de zmeura
- decoratiuni facute de voi din 20 g ciocolata neagra
- frunze de menta ( dau un gust minunat)
- optional cate 1 biscuite de orez pentru fiecare cosulet



Urmeaza reteta:
Pentru baza:
Pregatiti cosuletele (suportul) cu o seara inainte de eveniment pentru a lasa suficient timp ciocolatei sa se intareasca.
Procedati astfel:
1. Topiti ciocolata pe baie de abur, adaugati aici uleiul de lamaie.
2. Intindeti ciocolata in strat subtire pe hartia de briose, folosind o pensula.
3. Dupa fiecare strat de ciocolata, lasati in frigider 10-15 minute.
4. Intindeti 4-5 straturi acordand atentie marginilor. Nu este nevoie sa adaugati ciocolata de fiecare data la baza hartiei, se va ingrosa prea tare.
5. Acoperiti perfect hartia cu ciocolata. Daca lasati spatii albe, nu puteti desprinde hartia a doua zi fara sa rupeti cosuletul...
6. Dupa ce ati dat cu pensula ultimul strat, lasati formele la frigider pana a doua zi.
7. Desfaceti cu atentie hartia. Daca sunteti incepatori poate faceti 2-3 forme in plus, in caz ca se vor rupe cand le desfaceti.

In poza: ciocolata topita pe baie de abur


In poza: aplicarea primului strat de ciocolata pentru baza


In poza: cosuletele desfacute din formele de briose, a doua zi


Reteta pentru interior
1. Pregatiti frisca de cocos mixand smantana de cocos cu intaritorul de frisca, vanilie si indulcitor solid (lichid) . Este preferabil sa o pregatiti cu o seara inainte pentru a se intari in frigider.

2. Mixati fructele cu dulceata de zmeura si adaugati taratele de psylium pentru a lega amestecul. Lasati cateva minute sa se intareasca inainte de a pune in cosulet.
3. Optional rupeti cateva bucati de biscuiti si adaugati peste fructe.
Am adaugat biscuitii pentru a echilibra textura cremoasa data de frisca de cocos
4. Adaugati frisca de cocos.

In poza: stratul de fructe a fost asezat in cosulete


Decorarea cosuletelor:
1. Topiti 20 g de ciocolata si o intindeti pe hartie copt in strat subtire folsind lingurita. Lasatai in congelator cateva ore sa se intareasca, apoi se vor desprinde foarte usor.
2. Adaugati in cosulete peste frisca de cocos: chipsurile de cocos, 1/2 lingurita dulceata de zmeura, frunze de zmeura, formele de ciocolata, optional cate un biscuite.


Iata ingredientele folosite:
- o ciocolata de menaj cu 70 % cacao http://www.biocorner.ro/vivani-eco-ciocolata-menaj-70-cacao-200g.html
- o smanatana cocos http://www.biocorner.ro/allos-eco-smantana-vegetala-din-cocos-pentru-gatit-200-ml.html
- 1 si 1/2 pachet intaritor pentru frisca vegana http://www.biocorner.ro/biovegan-eco-intaritor-pentru-frisca-24g.html
- un pachet de biscuiti fara gluten http://www.biocorner.ro/werz-eco-fursecuri-din-faina-de-orez-fara-gluten-100g.html
- 1/3 dintr-un pachet chipsuri de cocos http://www.biocorner.ro/dennree-eco-cocos-chips-150-g.html
- aprox 1/2 borcan dulceata de zmeura http://www.biocorner.ro/zwergenwiese-eco-dulceata-de-zmeura-225-g.html
- vanilie http://www.biocorner.ro/biovegan-eco-vanilie-de-bourbon-15-g.html
- ulei de lamaie http://www.biocorner.ro/leckers-eco-esenta-de-lamaie-4x2ml.html
- zmeura si cirese congelate
- frunze de menta

Tot pentru ziua sorei mele am pregatit si inghetata vegana folosind aceleasi ingrediente care se combina perfet in deserturi savuroase. E un desert in culorile Martisorului: alb si rosu Voi scrie reteta pentru inghetata in zilele urmatoare.



Pofta buna si ne vedem pe Facebook Dieta de rotatie!
Tags: biocorner, cosulete ciocolata, desert vegan, frisca vegetala
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

  • 0 comments