elenaileana (elenaileana) wrote,
elenaileana
elenaileana

Chec cu fructe de padure, fara gluten si fara oua

Checul de astazi e usor de facut.
Ce ne place la el: gustul, textura, felul in care se simt fructele. Ce ma asteptam sa fie diferit e exteriorul. El arata ca o coaja de paine, nu ca un chec pufos iar partea de jos si lateralele sunt un pic prea tari pentru Ileana, le-am mancat noi ( cu mare placere).
Mi-am amintit ca mama punea ulei cu paharul la chec si ca eu nu am pus ulei, poate uleiul, ouale si zaharul ar fi adus pufosenia.

Inainte de a va lasa reteta vreau sa spun ca acesta nu e un chec cu o textura ca a celui clasic, este crescut bine si felia e un pic gumata, nu se va faramita si nu veti da pe jos vreo bucatica.
Citind acum din curiozitate o reteta pentru un chec clasic, ma bucur ca l-am facut pe acesta si nu pe cel clasic pt ca acela la 200 g faina are 200 g zahar si 5 oua. Cred ca e exagerat sa pui atata zahar in orice si mi-e mila de un pancreas care trebuie sa faca fata unei cantitati enorme de zahar.
Bun, oricum reglati voi dulcele dupa plac avand in minte ca orice gram in minus de zahar e un bine pe care vi-l faceti!



Ingrediente pentru o tava mare de chec:
- 100 g coacaze rosii congelate
- 50 g afine congelate
- 70 g miere de salcam
- 200 g zeama portocala stoarsa pe loc ( am pus si pulpa)
- 220 g apa calduta
- un praf de sare
- vanilie pudra
- 400 g faina Szafi pentru chec http://www.adiograsime.ro/magazin/produse-szafi/szafi-free/chec-cu-fructe-szafi-free-761-762-763-detalii.html
Amestecul contine: făină de hrișcă (56%), amidon de tapioca, făină de mei, făină de psyllium husk, agent de afânare: carbonați de sodiu (bicarbonat de sodiu), făină de fibre de bambus, stabilizator de aciditate (acid citric), aromă (cristale de vanilie)



Inainte de a scrie reteta, va spun ca pe ambalajul amestecului de faina este trecuta reteta Szafi si sunt sigura ca daca o urmati pas cu pas, va iese un chec minunat.
Am simit nevoia sa schimb ca cantitatile pentru mai multe motive:
1. Am pus fructe de padure care sunt acrisoare si am vrut sa compensez cu dulcele din portocala de aceea am folosit suc de portocale ( stors pe loc) in loc de lamaie.
2. Am micsorat cantitatea de apa recomandata pentru un chec cu fructe uscate pentru ca fructele de padure contin multa apa.
3. Am pus mai putina faina fata de recomandare pentru ca asa mi s-a parut potrivit.

Reteta:
1. Puneti intr-un vas fructele de padure, mierea, sucul de portocale, apa calduta, putina sare si amestecati usor cu un tel.
2. Adaugati pudra de vanilie in faina Szafi si omogenizati.
3. Turnati faina in ploaie peste amestecul de mai sus, amestecand in continuu cu un tel. Atentie! Faina contine foarte multe fibre care isi maresc volumul in contact cu lichidele de aceea trebuie sa amestecati constant, altfel nu veti putea face un aluat potrivit.
4. Puneti aluatul in tava de copt, pe hartie.
5. Coaceti in cuptor preincalzit conform instrictiunilor, aprox 1h la 210 grade. In functie de dimensiunile checului, ajustati timpul de coacere.
6. Lasati sa se raceasca inainte de a felia. Aceasta a fost partea cea mai dificila, l-am lasat cateva ore pe un gratar de uscare si miroase atat de bine incat voiam sa-l incepem.

In poza este aluatul inainte de coacere. Cred ca puteam micsoara cantitatea de faina. Va adaptati pe parcurs, puteti sa-l transformati si in briose, cred ca e foarte potrivit.




Checul scos din cuptor:



Va doresc pofta buna si multa inspiratie!
Cand avti nevoie de mai multa inspiratie, ne gasiti pe Fb pe Dieta de rotatie!
Tags: chec fara gluten, chec fara oua, chec vegan, szafi
Subscribe

Posts from This Journal “szafi” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

  • 0 comments