elenaileana (elenaileana) wrote,
elenaileana
elenaileana

Tarta vegana, cu rodie si clementina, cu hrisca, migdale, teff si frisca de cocos

Am facut cu Stefan planul pentru tarta de ziua lui inspirati de o reteta de pe Paprika in care foloseau cu totul alte ingrediente ( capsuni, smantana, faina alba :-)) insa ne-a placut ideea ca in bucataria italiana se gateste din ochi, nu la gramaj. Nu stim daca e chiar asa inca n-am intrat intr-o bucatarie Italiana :-).
Noi am ales sa facem o tarta cu fructe de sezon, gustoase si frumoase.

Am folosit clementine, banana si rodie
Blatul este din faina de teff, faina de hrisca, migdale, fara gluten

Obligatoriu:
- gelatina vegana din agar agar ( e o alga)
- intaritor vegan pt frisca de cocoshttp://www.biocorner.ro/biovegan-eco-intaritor-pentru-frisc…, ambele de la Biovegan.


Reteta:
Pentru blat:
- 250 g faina teff
- 60 g faina hrisca
- 50 g migdale rasnite
- 70 ml ulei masline,
- 170 ml lapte cocos facut in casa.
- optional 15 g seminte chia
- un praf de sare
- praf de copt

1. Amestecati faina cu sarea si praful de copt.
2. Puneti intr-un recipient uleiul de masline si laptele de cocos apoi amestecati cu ingredientele uscate.
3. Acoperiti compozitia cu o folie si lasati-o la frigider, minim 1 h.
4. Intindeti compozitia in tava de tarta, ridicati marginile si coaceti la foc mic
5. Lasati sa se raceasca minim 1 h 30 inainte de a pune fructele

Fructele gelatinizate:
- 500 ml apa/compot de fructe
- 2 plicuri de gelatina rosie de la Biovegan ( are agar, amidon porumb, suc de sfecla, etc)
- 8 -10 clementine, 2 banane
Cand folosesc agar, dublez cantitatea recomandata pe plic, nu -mi ies altfel gelatinele vegane

1. Puneti pudra de agar in apa, adaugati dulce daca e cazul ( dupa gust si voie/nevoie: zahar din flori de cocos, stevie, etc), dati in fiert 2 minute, lasati sa se raceasca putin si apoi adaugati in ea fructele taiate cubulete: banane si clementine
2. Lasati sa se raceasca ( dar nu de tot pt ca altfel se intareste ca o piftie si nu poate fi asezata) si asezati apoi compozitia cu grija peste blatul rece!


Topping
Noi am ales sa punem un strat de fructe: clementine si rodie ( le plac mult copiilor) peste stratul de gelatina cu fructe deci e un tort cu putina faina, multe fructe :-).


Crema de cocos:
- am folosit intaritor de frisca de la Biovegan
- am facut lapte de cocos in casa ( 2 nuci cocos la 1 l apa, la robotul Biovita pt lapte vegan ) si am pastrat cateva ore in recipient apoi am luat partea groasa pe care am mixat-o cu intaritorul de frisca, am adaugat vanilie si zahar de cocos.
Are un gust minunat, va recomand sa faceti din 5-6 nuci de cocos, a fost prea putina pt cat de buna este. Sau luati de-a gata frisca de cocos sau de orez.

Eu am facut crema de cocos cu o zi inainte si am lasat-o in frigider unde... s-a intarit ( ca doar avea grasime de cocos) asa ca pt a o aseza cumva pe tarta am incalzit-o. Faceti frisca inainte sa serviti tortul, reuntati la ideea de a face cu cateva ore inainte pt ca nu o puteti pastra adecvat in frigider.
In poza: frisca curgand peste felia taiata de tort :-)


Despre gust:
- blatul e foarte intersant, cu gust de nuci ( migdale si hrisca), merg bine cu faina cea fina de teff.
- clementinele si rodiile merg bine impreuna iar crema de cocos cu vanilie e fix ce trebuie peste gustul fructelor.
La Biocorner au un raft separat cu produsele Biovegan, sunt utile pentru cine vrea sa gateasca sanatos si are nevoie de produse fara urme, va dau linkul http://www.biocorner.ro/catalogsearch/result/?q=biovegan

Sper sa va placa, asa cum le-a placut tuturor!
Ne vedem pe FB pe Dieta de rotatie!
Tags: agar, biocorner, biovegan, gelatina vegana, tarta fructe, tort stefan, tort vegan
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

  • 0 comments