elenaileana (elenaileana) wrote,
elenaileana
elenaileana

Tortul curcubeu - tort vegan, fara grau, cu multe fructe si colorat natural

Ingrediente: pere, banane, clementine, cocos, faina orez, faina hrisca, faina teff, seminte chia, ulei masline, praf de copt, intaritor de frisca Biovegan, coloranti naturali cu pigmenti din plante Biovegan.

Sunt recunoscatoare ca am reusit sa pregatim tortul cu putine ingrediente si o cantitate mica de zahar adaugat (provine din intaritorul de hrisca si din bomboane si estimez ca este de max 15 grame pentru tot tortul).

Ca la orice proiect la care tin, partea cea mai lunga si pentru care am avut nevoie de multa inspiratie a fost cea de planificare. Cat m-am gandit la el? Pe parcursul unei saptamani, zilnic, de la cateva minute pana la 1 h :-).
Am plecat de la dorinta Ilenei de a avea un tort cu sclipici (http://magieincofetarie.ro/produs/glitter-comestibil-gold/) si am ajuns la un tort multicolor, fara sclipici. Nu am am cedat ispitei sclipitoare fiindu-mi teama de posibile reactii de la cele 3 E-uri din sclipici. Prietena mea care are cofetarie si se pricepe la torturi mi-a sugerat sa ma uit la Biovegan dupa un inlocuitor de sclipici. Asa am ajuns pe site la Biocorner, ei au un raft dedicat produselor vegane Biovegan, acolo am gasit colarantul natural http://www.biocorner.ro/biovegan-eco-colorant-alimentar-5x8-g.html , intaritorul de frisca vegana http://www.biocorner.ro/biovegan-eco-intaritor-pentru-frisca-24g.html si praful de copt dar si bomboane vegane colorate natural cu sfecla, turmeric, morcov negru, etc.

Stefan a venit cu multe idei pentru tort in etapa de planificare, el mi-a spus sa incerc sa-l fac in 3 culori ( rosu, galben si albastru) pentru ca urmeaza 1 Decembrie dupa ziua Ilenei si tot cu el m-am sfatuit in privinta fructelor din tort. Am stabilit ca in loc e sclipici vom folosi bomboane mici colorate natural(lucesc) si ca vom face un tort cu multa frisca si frumos colorat, ca un curcubeu.

Cred ca stiti ca nu adaug de obicei zahar in mancarea copiilor, am facut compromisul pentru prafurile care m-au ajutat mult la aspectul tortului, cantitatea fiind extrem de mica daca ne gandim ca un plic de intaritor de frisca are 6 g de amidon, zahar si altele si am folosit 20 g bomboane. Cred ca tortul contine mai putin zahar ca o felie de parizer din comert :-).

Ilenei ii plac fructele dulci si bomboanele dulci de la Biocorner (Govinda: curmale, cocos, cacao), ciocolata vegana si am vrut sa fie un tort foarte dulce pentru ea de aceea am ales sa ma bazez pe cele mai dulci fructe: pere si banane, pentru blat si pentru crema. Am folosit si clementinele pentru ca gustul un pic acrisor se potriveste cu nuca de cocos si da prospetime tortului si sunt printre fructele preferate ale copiilor nostri.

Daca alegeti sa faceti un tort asemanator, sunt cateva ingrediente necesare, trebuie sa va asigurati ca le aveti din timp:
1. nucile de cocos pentru frisca de cocos
2. intaritorul de frisca, colorantul din pigmenti naturali
Celelalte ingrediente pot fi inlocuite usor in functie de meniu, faina poate fi cu gluten sau puteti folosi un amestec de-a gata.

Iata mai jos si reteta Totului curcubeu:

Pentru blat:
- 25o g faina de hrisca ( puteti inlocui cu faina de mei, quinoa, porumb, etc)
- 90 g faina de orez integral http://www.biocorner.ro/catalogsearch/result/?q=Bauck+hoff
- 40 g faina de teff http://www.biocorner.ro/bauck-eco-faina-de-teff-fara-gluten-400g.html
- 400 g piure de fructe (230 pere, 170 banane)
- 60 ml ulei de masline
- 20 g seminte de chia ( incheaga compozitia, in loc de ou)
- 100 ml apa minerala sau compot fara zahar, din fructe dulci de ex struguri, mere dulci
- putina sare
- 1 plic praf de copt 17 g, Biovegan

Procedati astfel:
1. Omogenizati faina cu sarea si praful de copt.
2. Curatati de coaja perele si bananele si le pasati. Adaugati aici uleiul si apa.
3. Turnati compozitia umeda peste cea uscata, adaugati semintele de chia si coaceti in tava pe hartie de copt, in cuptor preincalzit. Am copt aprox 30 min la temperatura medie.
4. Lasati blatul sa se raceasca pe un gratar de racire minim 1 h 30 inainte de a-l taia.
Am obtinut 3 parti din acest blat.
Mi-a placut foarte mult cum a crescut. Cred ca puteam adauga mai multa apa si putin ulei ( poate 20 -30 ml apa, 10 ml ulei) si ar fi iesit si mai pufos, vedeti cum simtiti aluatul inainte de a-l pune la copt. Mi s-a parut ca a crapat la copt pentru ca i-a fost sete :-).
Ilenei ii place sa manance blatul inainte sa termin tortul asa ca le pregatesc copiilor si biscuiti din acelasi aluat de obicei ca sa scap cu tortul intreg pana la decorare :-).

Pentru crema si exterior:
- 600 g banane ( cantarite fara coaja)
- 1 avocado mare bine copt
- 9 -12 clemetine
- fulgi de cocos din laptelele de cocos ( aproximativ 1 si 1/2 cana fulgi)
- frisca din 350 g spuma din lapte de cocos
- intaritorul de frisca X 2 pachete, http://www.biocorner.ro/biovegan-eco-intaritor-pentru-frisca-24g.html
- colorantul de la Biovegan http://www.biocorner.ro/biovegan-eco-colorant-alimentar-5x8-g.html
Am pasat bananele cu avocado si am adaugat sucul stors de la o clementina, apoi, pentru fiecare strat ( 2 straturi interioare) plus exteriorul tortului am procedat astfel:
Strat 1: peste o parte din bananele pasate am adaugat fulgi de cocos, crema de cocos si colorant portocaliu si am mixat
Strat 2: banane pasate, fulgi de cocos, crema de cocos, seminte de chia, colorant mov - mixate
Strat 3 ( exteriorul) : banane pasate, crema de cocos, colorant rosu.
Le-am lasat cate 1 h la frigider sa se intareasca putin inainte de a le aseza pe tort.
Am adaugat seminte de chia in stratul 2 pentru ca am vrut sa fiu sigura ca nu o ia tortul la vale, bananele pasate fiind foarte subtiri pentru o crema.
Crema de cocos este facuta din partea groasa obtinuta din laptele de cocos, amestecata cu intaritorul de frisca si cu amidon, sunt mai jos explicatiile.

Crema de cocos
- 5 nuci de cocos
- 2 plicuri intaritor de frisca
- 20 g amidon porumb (puteti folosi si alt amidon: orez, arourut) de la Biovegan

Obtinerea laptelui de cocos este o parte esentiala pentru crearea tortului, asa cum am spus mai devreme.
Am scris aici detaliat cum alegem nucile de cocos: https://elenaileana.livejournal.com/74422.html.
Cristi a ales 5 nuci si a facut de 3-4 ori lapte de cocos cu aparatul Biovita, folosind doar nucile si apa. Am pus in frigider laptele 1 h pentru a separa partea groasa.
Am luat apoi partea de deasupra (350 g), cea alba si am mixat-o cu intaritorul de frisca adaugand si amidonul deoarece doream sa fie o frisca/crema mai groasa, asa cum a fost data trecuta.
La tortul lui Stefan am folosit doar intaritorul si frisca a stat foarte bine.

Cand facem laptele vegetal, obtinem si fulgi de cocos.
Am folosit doar o parte din ei pentru tort, o parte pentru biscuiti si am congelat ce a ramas, ii vom folosi data viitoare cand facem biscuiti. Nu ii puteti pastra in frigider mai mult de 2 zile, trebuie consumati sau congelati.

Pentru finalizarea tortului, aveti nevoie de:
- blatul racit si taiat in 3
- clementinele taiate feliute subtiri
- recipientele cu cele 3 creme colorate de mai sus
- frisca de cocos impartita in 3-4 pungute, fiecare avand o culoare diferita. Pastrati frisca la frigider cel putin 1 h inainte de a decora tortul. Verdele nu mi se are potrivit pentru copii, e din matcha si are gust puternic de ceai verde.
- bomboanele pentru decor

Iata cum procedati:
1. Peste primul blat asezati stratul portocaliu apoi un rand de felii de clementine
2. Asezati al doilea blat si stratul mov peste el, apoi alt rand de clementine
3. Asezati capacul tortului si crema rosie, intindeti si pe lateral si lasati tortul cateva ore la frigider sa se combine bine crema si aromele.
4. Scoateti tortul din frigider, decorati cu frisca dupa gustul vostru si adaugati deasupra bomboanele sau sclipiciul :-).

Va las mai jos cateva poze care sa va ajute sa va orientati:






In poza: blatul de tort, abia scos din cuptor


In poza: ajutoarele de la Biovegan ( n-am mai folosit bomboanele mici non pareilles pe care le luasem pentru decor, mi s-au parut mai potrivite inimioarele)


In poza: clementinele pregatite, fara samburi :-)


In poza: partea cea mai importanta, pregatirea nucilor pentru laptele de cocos


In poza: pregatirea cremei pentru exterior: banane, crema cocos, fulgi cocos pigment sfecla


Revin cu poze dupa ce ne bucuram de tort!
Ne gasiti pe pagina de FB Dieta de rotatie!
Tags: biocorner, biovegan, biovita, colorant natural, crema cocos, frisca vegana, lapte cocos, tort curcubeu, tort vegan
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

  • 0 comments